Je moje střecha vhodná pro solární panely?

Je moje střecha vhodná pro solární panely?

Investování do solárních panelů je skvělým způsobem, jak snížit náklady na energii a přispět k ochraně životního prostředí. Předtím než si ale pořídíte solární panely, je důležité zvážit, zda je vaše střecha vhodná pro jejich instalaci.

Některé faktory, které byste měli zvážit při posouzení výhodnosti instalace solárních panelů na vaší střeše, zahrnují:

  • Orientace: Střecha, která je orientována na jih, jihovýchod nebo jihozápad je ideální pro solární panely, protože získají nejvíce sluneční energie.
  • Sklon střechy: Střecha s optimálním sklonem mezi 30-45 stupni poskytuje nejlepší výkon solárním panelům.
  • Stínění: Je důležité zvážit, zda jsou okolní budovy, stromy nebo jiné překážky, které by mohly stínit vaše solární panely a omezovat jejich výkon.
  • Dostupná plocha: Zkontrolujte, zda má vaše střecha dostatečnou plochu pro instalaci požadovaného množství solárních panelů.

Pokud vaše střecha splňuje tyto kritéria, je pravděpodobné, že je vhodná pro solární panely. Pro další podrobnosti a konkrétní posouzení se obraťte na odborníka nebo firmu specializující se na solární energetiku.

ZDARMA – cenová nabídka na fotovoltaiku

 

Je moje střecha vhodná pro solární panely?

Většina domů má střechu vhodnou pro instalaci solárních panelů. Skvělá zpráva pro všechny, kteří si chtějí vyrábět vlastní elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Je moje střecha vhodná pro solární panely?

I střecha, která nesplňuje ideální požadavky, může být vhodná pro solární panely. Instalatéři solárních systémů vám trochu jinak poradí, jak nejvhodněji maximalizovat výrobu energie. Doporučí vám také další technologie, které můžete využít ke zvýšení dodávek.

Pokud máte pochybnosti, najděte si několik solárních společností, které provedou průzkum vaší střechy a poskytnou vám prognózu, kolik elektřiny budete schopni vyrobit za průměrný rok. Poté si můžete spočítat, za jak dlouho se vám průběžná úspora elektřiny vrátí.

Kterým směrem by měla být moje střecha otočena pro solární panely?

Nejvhodnějším typem střechy pro solární panely je střecha orientovaná na jih, protože se na ní obvykle vyrábí nejvíce elektřiny ze solárních panelů. Střešní panely orientované na jih vidí slunce v době jeho největší intenzity po nejdelší dobu, a proto generují nejvíce energie.

To však neznamená, že střechy orientované na východ nebo západ nemohou být také vhodné pro solární panely. Pokud vaše střecha směřuje jiným směrem, protože pravděpodobně stále můžete vidět spoustu výhod z instalace solárního pole. Střechy orientované na východ a západ jsou také vhodné pro solární panely a stále se na nich bude vyrábět velké množství energie v průběhu dne. Například střecha orientovaná na východ bude vystavena slunečnímu záření ráno, zatímco střecha orientovaná na západ bude přijímat více slunečního světla odpoledne a večer.

Musí solární panely směřovat na jih?

I když se v Česku nedoporučuje instalovat solární panely na střechu orientovanou na sever, můžete si je nechat nainstalovat, pokud si to přejete, ale nebudou mít tak dobrý výkon – jak jsme viděli z výše uvedené tabulky. Pokud tedy nemáte střechu orientovanou na jih, nenechte se tím odradit od myšlenky na obnovitelnou solární energii, protože je to stále velmi pravděpodobné.

Jaký je nejlepší sklon střechy pro solární panely?

Nejlepší sklon střechy pro solární panely je mezi 30-40°, ale úhel střechy může být i mimo toto rozmezí, a přesto může efektivně vyrábět elektřinu.

Solární panely mohou absorbovat sluneční světlo i ve vodorovné poloze. Solární panely, které jsou více pod 12° od vodorovné roviny, se však nebudou moci samočistit a mohou být méně účinné, protože se na nich budou usazovat nečistoty.

Je moje střecha dostatečně velká pro solární panely?

Zda je vaše střecha dostatečně velká pro solární panely, závisí na velikosti pole, které chcete instalovat. Můžete se také podívat na naše další zdroje, abyste zjistili, kolik solárních panelů můžete potřebovat pro konkrétní velikost domu a střechy.

Pro standardní systém o velikosti 4 kW byste potřebovali přibližně 28 metrů čtverečních čisté střešní plochy. Měli byste mít na paměti všechny oblasti vaší střechy, které mohou způsobovat překážky nebo narušovat rozložení solárních panelů. Patří sem například střešní okna, věžičky nebo střešní větrací otvory. Přestože montážní firmy mohou tyto překážky zpravidla obejít, může to mít vliv na cenu instalace solárních panelů.

Případně se můžete obrátit na flexibilní solární panely, které usnadňují instalaci solárních panelů na netradiční nebo lehké střešní krytiny.

Zde je také třeba vzít v úvahu zastíněné plochy, což nás vede k další otázce…

Moje střecha je zastíněná, budou solární panely fungovat?

Stín může skutečně snížit množství energie, kterou mohou solární fotovoltaické panely vyrábět, a dokonce je poškodit! Pokud je vaše střecha dlouhodobě ve stínu, možná byste se měli poohlédnout po jiných možnostech solárních panelů (například pozemních).

Montážní firmy budou schopny posoudit vaši situaci, případně provést analýzu zastínění a poradit, jak nejlépe postupovat.

Z jakého materiálu by měla být moje střecha?

Materiál, z něhož je vyrobena vaše střecha, může ovlivnit náklady na instalaci solárního pole, nicméně fotovoltaický systém lze obecně instalovat na většinu typů střech. Jedním z nejdůležitějších faktorů, které budete muset zvážit, je pevnost vaší střechy. Montážní firmy by měly provést statický posudek, který to posoudí, a pravděpodobně doporučí zpevnění, pokud to vaše střecha vyžaduje. Více se o tom dočtete v našem průvodci otázkami, které byste měli položit svému instalatérovi solárních systémů.

Asfaltové šindele
Asfaltové nebo skládané střešní krytiny jsou pravděpodobně nejvhodnější pro instalaci solárních panelů. Jedná se o odolný a vysoce spolehlivý materiál, jehož obliba roste v celém Česku.

Kovové
Kovová střecha se stojatou drážkou je dalším skvělým kandidátem na nejlepší střešní materiál pro solární panely, protože je lze snadno namontovat – což vám může ušetřit peníze za instalaci.

Dehet
Dehtová střecha bývá plochá, a přestože je možné, aby ploché solární panely vyráběly elektřinu pro vaši nemovitost, váš instalatér vám může doporučit držák, který je nakloní pod optimálnějším úhlem 30-40 stupňů. Totéž lze říci o štěrkové střeše, které jsou také obvykle ploché.

Dřevo
Dřevo je nejvhodnějším materiálem pro instalaci solárních panelů – zejména z důvodu požární bezpečnosti – ale to neznamená, že musíte vyloučit instalaci fotovoltaického systému.

Budu k instalaci solárních panelů potřebovat stavební povolení?

Obecně platí, že majitelé domů nepotřebují k instalaci solárních panelů stavební povolení. Pokud však bydlíte v památkově chráněné oblasti nebo je váš dům památkově chráněn, můžete v některých případech potřebovat stavební povolení.

Výhody solárních panelů na střeše

Pokud je vaše střecha vhodná pro instalaci solárních panelů, vyplatí se je nainstalovat. Budete z nich mít několik výhod:

  • Nižší účty za energii
  • Snižte svou uhlíkovou stopu
  • Menší závislost na dodavateli energie
  • Vyžadují velmi malou údržbu
  • Nebude potřeba vyměnit až 25 let
  • Ukládejte solární energii do solární baterie, abyste ji mohli využívat večer.
  • Získávejte platby prostřednictvím inteligentní vývozní záruky (SEG).

Bezplatné nabídky solárních panelů pro vaši střechu

Je pravděpodobné, že existuje způsob, jak solární panely nainstalovat na naprostou většinu nemovitostí. A i když máte střechu orientovanou na sever, panely budou vyrábět elektřinu z obnovitelných zdrojů. Chcete-li zjistit, nakolik je vaše střecha vhodná pro umístění solárních panelů, důrazně doporučujeme nechat si vypracovat posudek od solárního instalatéra s certifikací MCS (nebo obdobnou certifikací).

Vyplněním našeho jednoduchého online formuláře vás spojíme až se 4 instalátory solárních panelů ve vašem okolí. Každý z nich vám poskytne bezplatnou nabídku na instalaci solárních panelů, kterou si pak můžete porovnat. Porovnání více nabídek tímto způsobem vám dá jistotu, že získáte nejvýhodnější cenu od nejlepšího instalatéra pro danou práci.

 

solarni panely

Solární kalkulačka




Je moje střecha vhodná pro solární panely?

1. Jaké faktory určují vhodnost střechy pro solární panely?

Vhodnost střechy pro instalaci solárních panelů závisí na několika faktorech:

  • Směr a náklon střechy – Optimálním směrem pro umístění solárních panelů je jižní nebo jihovýchodní. Ideální náklon je mezi 30 a 45 stupni.
  • Tvar střechy – Solární panely mohou být nainstalovány na různé tvary střech, včetně plochých, sedlových a pultových střech.
  • Stabilita střešní konstrukce – Je důležité zkontrolovat, zda je střecha dostatečně stabilní pro nesení solárních panelů.

2. Jaké typy střech jsou obvykle vhodné pro solární panely?

Obecně jsou vhodné pro instalaci solárních panelů následující typy střech:

  • Pokrývky z pálené tašky
  • Pokrývky z betonových tašek
  • Plechové střechy
  • Ploché střechy s povlakem z asfaltu
  • Skloněné střechy se šindelem nebo eternitem

3. Jaké jsou alternativy, pokud moje střecha není vhodná pro solární panely?

Pokud vaše střecha není vhodná pro instalaci solárních panelů, existují některé alternativy, jak využít solární energii:

  • Instalace solárních panelů na zem – Pokud máte dostatek volného prostoru na pozemku, můžete zvážit instalaci solárních panelů na zemi.
  • Instalace solárních panelů na střeše jiného objektu – Můžete zvážit instalaci panelů na střeše jiné budovy, která je vhodná.
  • Využití komunitní solární energie – V některých oblastech je možné se připojit k místní komunitě, která využívá sdílenou solární energetickou infrastrukturu.

ZDARMA – cenová nabídka na fotovoltaiku

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – solární panely

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *