Hodnocení účinnosti solárních panelů

Hodnocení účinnosti solárních panelů

Víte, jak efektivní jsou solární panely ve skutečnosti? V tomto článku se zaměříme na hodnocení účinnosti solárních panelů a představíme vám informace, které vám pomohou lépe porozumět tomu, jak dobře pracují. Solární panely jsou navrženy tak, aby přeměňovaly sluneční energii na elektřinu, ale účinnost každého panelu se může lišit. Některé faktory, které ovlivňují účinnost, zahrnují teplotu, osvětlení a stav panelu.

Teplota: Teplota má vliv na výkon solárních panelů. Vysoká teplota může snížit účinnost panelu, protože přeměna energie je méně účinná při vyšších teplotách. Je důležité vybrat si solární panely, které jsou navrženy tak, aby minimalizovaly tento účinek a zachovaly si vysokou účinnost i při vyšších teplotách.

Osvětlení: Množství světla, které solární panely obdrží, ovlivňuje jejich účinnost. Solární panely pracují nejlépe při přímém slunečním světle, ale i za deštivého dne nebo při zatažené obloze mohou dosahovat přiměřené účinnosti. Je však důležité si uvědomit, že přílišná zastínění panely negativně ovlivní jejich výkon.

Stav panelu: Pravidelná údržba a čištění solárních panelů jsou důležité pro jejich optimální účinnost. Nánosy prachu, špíny nebo jiné nečistoty mohou snížit množství světla, které panely obdrží, a tím i snížit jejich účinnost. Je proto důležité pravidelně kontrolovat a čistit solární panely, aby jejich výkon zůstal co nejvyšší.

ZDARMA – cenová nabídka na fotovoltaiku

Při zkoumání možností komerčních solárních panelů pro vaši firmu můžete narazit na termín „účinnost solárních panelů“. Co však tato fráze znamená a záleží na ní? Jaké další vlastnosti komerčních solárních panelů byste si měli uvědomit při hodnocení a porovnávání svých možností?

1. Účinnost solárních panelů a proč na ní záleží

Účinnost solárních panelů je měřítkem toho, kolik sluneční energie je solární panel schopen přeměnit na elektřinu za ideálních laboratorních podmínek. Například panel s účinností 15 % by vyrobil množství energie rovnající se 15 % energie, kterou získá ze slunce. Dnešní komerčně dostupné solární panely dosahují v závislosti na technologii v průměru 15 až 24% účinnosti.

Vzhledem k tomu, že každý komerční solární panel, který si zakoupíte, bude mít určitý jmenovitý výkon, nemusí se účinnost na první pohled zdát tak důležitá. Koneckonců, jak moc se mohou dva panely lišit?

Odpověď zní velmi odlišné, a zde je důvod: S větší efektivitou přichází i větší flexibilita. Můžete vyrábět stejné množství energie na menším prostoru s menším počtem panelů – a maximalizovat výkon z prostoru, který máte k dispozici. Menší počet panelů také znamená nižší náklady na instalaci. A pokud jste původně nemuseli využít veškerý dostupný prostor, s menším počtem panelů je snazší přidat další v případě, že se vaše energetické požadavky změní.

Čtyři klíčové otázky pro hodnocení a porovnání účinnosti komerčních solárních panelů:

  1. Jaká je účinnost panelů?
  2. Jaká je velikost panelů?
  3. Kolik a jaká plocha panelů by byla zapotřebí k výrobě energie, kterou vaše firma potřebuje?
  4. Jak snadné bude v budoucnu přidat panely k vaší instalaci?

I když můžete ušetřit peníze tím, že zaplatíte nižší cenu za méně účinné panely, měli byste mít na paměti několik dalších důležitých faktorů.

2. Trvanlivost a rychlost degradace: Najděte panely, na které se můžete dlouhodobě spolehnout

Trvanlivost vašich komerčních solárních panelů je stejně důležitá jako jejich účinnost. Jak dlouho se můžete spolehnout, že budou poskytovat výkon, který jste očekávali při jejich nákupu? Pokud jde o významnou obchodní investici, jako je solární energie – která je vystavena každodenním výkyvům a poklesům teplot, větru, sněhu a vlhkosti -, záleží na trvanlivosti.

A nemluvíme jen o nákladech na opravu nebo výměnu. Je také důležité vzít v úvahu náklady na ztracenou energii, stejně jako administrativní hodiny strávené při řešení problémů. Čím méně odolné jsou panely, tím je pravděpodobnější, že strávíte čas vyplňováním formulářů pro reklamace, čekáním na výměnu panelů a přicházíte o cennou solární energii.

Míra degradace vašich solárních panelů jde ruku v ruce s trvanlivostí. V průběhu času se výkon všech solárních panelů zhoršuje. Trik spočívá v určení, zda peníze, které byste ušetřili předem na méně kvalitních panelech, převáží nad náklady na rychlejší degradaci v průběhu času.

Výběr levnějších panelů vám může pomoci rychleji dosáhnout vašich finančních cílů. Mějte však na paměti, že rozdíl i desetiny procentního bodu v roční míře degradace může mít významný vliv na to, kolik energie váš systém během své životnosti vyrobí. Zjistěte si, jaká je průměrná míra degradace jakéhokoli panelu, o kterém uvažujete, a jakou můžete očekávat produkci energie za 20 nebo 25 let.

Čtyři klíčové otázky pro hodnocení a porovnání životnosti a degradace komerčních solárních panelů:

  1. Existují nějaké specifické funkce určené k udržení výkonnosti panelů v náročných podmínkách (např. extrémní výkyvy teplot, silný vítr, opakované zatížení sněhem a vlhkost)?
  2. Jaká je historická poruchovost panelu?
  3. Jaká je průměrná míra degradace solárních panelů?
  4. Jak ovlivní míra degradace energetický výkon během životnosti vašeho systému?

3. Výkon: Získání co největšího množství energie z vašich panelů

Jak již bylo zmíněno, účinnost solárních panelů se měří za ideálních laboratorních podmínek. Skutečnost však může být mnohem jiná. Na střeše, za méně než optimálního světla nebo za extrémních teplot je nepravděpodobné, že solární panely dosáhnou své účinnosti. Proto je důležité znát jejich skutečnou účinnost – tj. množství energie, které můžete reálně očekávat vzhledem ke specifikům typu a umístění vaší instalace.

Poskytovatelé solárních služeb a montážní firmy by vám měli být schopni představit výkon panelů na základě historie počasí ve vaší oblasti, polohy panelů a toho, kolik průměrného slunečního světla se na ně během roku pravděpodobně dostane.

Čtyři klíčové otázky pro hodnocení a porovnání výkonu komerčních solárních panelů:

  1. Jaký výkon můžete očekávat na základě místa, kde se nacházíte, a umístění panelů?
  2. Po jakou část dne můžete očekávat tuto úroveň výkonu?
  3. Jak se budou panely chovat při nižším osvětlení nebo při změně světelného spektra?
  4. Jaký výkon lze očekávat při vyšších teplotách (nad 80 stupňů)?

4. Záruka: Vědět přesně, na co se záruka vztahuje, kdo za co platí a jak dlouho.

O účinnosti, životnosti, míře degradace a výkonu solárních panelů jsme již hovořili, ale je tu ještě jedno důležité téma: záruka. Pochopení toho, zda a jak budou vaše solární panely vyměněny – a jak rušivý může být proces výměny pro vaše podnikání – je pro vaše rozhodnutí stejně důležité jako jakákoli jiná vlastnost.

Obvykle se všechny solární panely dodávají se: V případě, že se jedná o solární panely, jsou vybaveny: 1) zárukou na výrobek, která se vztahuje na vady, a 2) zárukou na výkon, která se vztahuje na minimální garantovaný výkon.

Tyto dvě záruky mohou být buď na stejnou dobu (25 let dohromady), nebo na různé doby (10 let na výrobek, 25 let na výkon) – a mohou, ale nemusí zahrnovat servis potřebný k výměně vadných nebo nedostatečně výkonných panelů.

Při vyhodnocování dlouhodobého finančního dopadu investice do solárních panelů pro vaši firmu nezapomeňte zohlednit potenciální náklady spojené s případnými záručními nároky na výrobek a výkon. Pokud nejsou souběžné, zjistěte, co bude pokryto zárukou na výkon panelu, jakmile skončí záruka na výrobek. Zvažte krátkodobé úspory, které mohou přinést levnější panely, oproti dlouhodobému dopadu možné vyšší míry návratnosti a nákladů na výměnu. A pochopte, jaké kroky budete muset podniknout, pokud bude panel vyžadovat výměnu. Čím méně překvapení, tím lépe.

Klíčové otázky pro vyhodnocení a porovnání záruk na solární panely:

  1. Jaké záruky na výrobek a výkon jsou nabízeny? Jak dlouho trvá každá z nich?
  2. Na co přesně se vztahuje záruka na výrobek? Například, pokud se panel porouchá, kolik budete muset zaplatit – a jak dlouho to bude reálně trvat – aby byl starý panel odstraněn a nový panel dodán a nainstalován?
  3. Pokud je záruka na napájení, která je dodávána se solárními panely, delší než záruka na výrobek, co je kryto, pokud vada výrobku způsobí ztrátu napájení?
  4. Jak vypadá proces výměny panelů?

Pochopení účinnosti solárního panelu je pouze začátkem toho, abyste věděli, který panel je pro vaši komerční solární instalaci nejlepší. Stejně důležitá je životnost panelu, míra degradace, výkon a záruka. Pochopení těchto vlastností – stejně jako krátkodobých a dlouhodobých finančních dopadů, které mohou být s každou z nich spojeny – vám pomůže učinit jistější a kvalifikovanější rozhodnutí.

 

solarni panely

Otázky týkající se hodnocení účinnosti solárních panelů

1. Jak se hodnotí účinnost solárních panelů?

Účinnost solárních panelů se hodnotí pomocí procentuálního vyjádření jejich schopnosti přeměnit sluneční energii na elektrickou energii. Čím vyšší je účinnost panelů, tím více energie jsou schopny generovat.

2. Jak se provádí hodnocení účinnosti solárních panelů?

Hodnocení účinnosti probíhá se zohledněním různých faktorů, jako je intenzita slunečního záření, teplota, útlum a odraz světla nebo účinnost konverze. Výrobci solárních panelů provádějí testy a certifikace, které potvrzují jejich účinnost pod různými podmínkami.

ZDARMA – cenová nabídka na fotovoltaiku

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – solární panely

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *