Co je zelená energie a jak ji lze využít?

Co je zelená energie a jak ji lze využít?

Zelená energie je obnovitelný zdroj energie, který vzniká přírodními procesy a není vyčerpáván lidskou spotřebou. Tato forma energie je šetrná k životnímu prostředí a má mnoho výhod.

Využití zelené energie je široké a zahrnuje různé technologie. Například větrné elektrárny využívají sílu větru k produkci elektřiny. Sluneční energie je získávána pomocí solárních panelů umístěných na střechách budov, které přeměňují sluneční záření na elektrickou energii. Biomasa je dalším zdrojem zelené energie, který využívá organické materiály, jako jsou dřevo nebo biometan, k produkci tepla nebo elektřiny.

Využívání zelené energie je důležité pro snižování emisí skleníkových plynů a ochranu životního prostředí. Při používání obnovitelné energie se minimalizuje produkce CO2 a dalších znečišťujících látek. Zelená energie také přispívá ke zvýšení energetické efektivity a nezávislosti na fosilních palivech.

Celosvětový zájem o zelenou energii stále roste a zahrnuje se do mnoha ekologických strategií a programů. Vývoj a inovace v oblasti zelené energie posouvají dopředu naši společnost směrem k udržitelné budoucnosti.

ZDARMA – cenová nabídka na fotovoltaiku

Jak si stále více lidí uvědomuje potřebu přispívat k ochraně životního prostředí, stále více lidí se ptá, co je to zelená energie?

Vzhledem k tomu, že zelená energie se dostává do popředí udržitelnosti, stále existuje určitá nejistota ohledně toho, co přesně je zelená energie, a někteří ji směšují s obnovitelnou energií.

Podívejme se tedy na zelenou energii a na to, jak se liší od obnovitelné energie.

Co je zelená energie?

Aby byla zelená energie považována za zelenou, musí být nejen obnovitelná, ale také vůbec neprodukovat znečištění. Dokonce ani některé zdroje využívané v odvětví obnovitelné energie nejsou stoprocentně zelené, i když jsou stále vhodnější než fosilní paliva.

Například pokud se obnovitelná energie vyrábí spalováním organických materiálů, konečný výsledek může být obnovitelný, ale při procesu spalování se do atmosféry uvolní CO2.

Zelená energie nemůže zahrnovat nic, co poškozuje životní prostředí, ať už jde o těžbu, odlesňování nebo vrty.

Dokonce i některé přírodní zdroje energie musí být řádně regulovány, aby mohly být považovány za zelenou energii.

Jaký je rozdíl mezi obnovitelnou, čistou a zelenou energií?

Někdy lidé používají pojmy „zelená energie“ a „obnovitelná energie“ jako zaměnitelné, ale to není správné.

Obnovitelná energie pochází z přirozeně se obnovujících zdrojů, jako je slunce, vítr a voda (na rozdíl od fosilních paliv, která jsou omezená). Obnovitelná energie se někdy označuje také jako udržitelná energie.

Nicméně zatímco většina ekologických zdrojů energie je obnovitelná, ne všechny obnovitelné zdroje energie jsou zcela ekologické. Například vodní energie je obnovitelná, ale proces výroby energie z vody zahrnuje industrializaci a odlesňování spojené s procesem výstavby velkých vodních přehrad.

Co je tedy čistá energie? Je to totéž co zelená energie? Ne vždy.

Čistá energie pochází ze zdrojů, které nevypouštějí znečišťující látky do ovzduší. Zde to může být komplikované. Například jaderná energie neprodukuje emise uhlíku, takže by mohla být považována za čistou, ale uran a plutonium používané k vytvoření jaderných reakcí nejsou technicky obnovitelné – takže nakonec dojdou. To znamená, že není obnovitelná, ale někteří by řekli, že je to čistá energie. (I když radioaktivní jaderný odpad uvolňovaný při výrobě energie tento názor zpochybňuje).

To je v podstatě jednoduchý klíč k pochopení rozdílu mezi zelenou, čistou a obnovitelnou energií.

  • Čistá energie = čistý vzduch
  • Zelená energie = využívá zdroje z přírody
  • Obnovitelná energie = využívá recyklovatelné zdroje

Typy zelené energie:

Co je tedy zelená energie v různých podobách?

Existují různé druhy zelené energie, které pocházejí z různých zdrojů. Podívejme se na některé z nich.

Solární energie

Solární energie je obnovitelná a čistá. Slunce je nekonečným zdrojem energie – dokud bude existovat, bude schopno vyrábět energii. Je čistá, protože neznečišťuje ovzduší.

Za účelem výroby sluneční energie, Fotovoltaické (PV) solární panely získávají energii ze slunečního světla a vytvářejí elektrický proud pomocí fotoelektrického jevu. Tento proud se pak přemění na střídavý proud, který může být prostřednictvím střídače přiveden do vaší domácnosti a napájet domácí spotřebiče.

Větrná energie

Větrná energie je další formou obnovitelné, zelené energie. Věděli jste, že větrná energie je také poháněna sluncem?

Ve skutečnosti jsou větry způsobeny nerovnoměrnou topologií planety Země a nerovnoměrným zahříváním atmosféry. Jak se větry pohybují po povrchu Země, mohou být zachyceny a využity větrnými turbínami k výrobě elektřiny. Lopatky větrné turbíny pohybují vnitřním rotorem, který roztáčí generátor a vyrábí energii.

Přestože přínosy pro životní prostředí jsou pozitivní, větrné elektrárny musí být rozsáhlé, aby měly dopad.

Vodní energie

Vodní energie využívá energii obsaženou v proudící vodě.

Voda se protlačuje úzkou cestou, ukládá se v nádrži nebo přehradě a vypouští se ve vybraných množstvích. Voda je uložena vysoko v přehradě, takže je gravitací stahována dolů neuvěřitelnou rychlostí, čímž voda roztáčí turbínu a aktivuje elektrický generátor.

Vodní energie je považována za jednu z nejoblíbenějších forem ekologické energie, protože je to tak účinná při prevenci uvolňování skleníkových plynů do atmosféry.

Bioplyn

Bioplyn využívá naše odpadní produkty k výrobě energie. Tato energie může pocházet z odpadních vod, potravin, zemědělského odpadu a hnoje. Tyto materiály jsou skladovány bez přístupu kyslíku, což způsobuje jejich kvašení a produkci metanu a oxidu uhličitého, jakož i dalších plynů.

Vzniklý metan lze pak využít k vytápění domácností, výrobě elektřiny a pohonu vozidel. Přebytečný odpad lze také použít jako hnojivo bohaté na živiny pro zemědělskou půdu a dokonce i pro domácí použití.

Biomasa

Biomasa pochází z rostlin a živočichů a využívá energii uloženou ve formě cukru nebo celulózy. Z energie získané z tohoto materiálu lze vyrábět bioplyn i kapalná biopaliva včetně etanolu a bionafty.

Přestože lze biomasu považovat za ekologický zdroj energie, je třeba s ní zacházet opatrně, aby do této kategorie spadala. Jak již bylo zmíněno, při spalování těchto přírodních materiálů se do atmosféry uvolňují skleníkové plyny. I tak jsou však tyto emise stále nižší než emise uvolňované při spalování fosilních paliv.

Geotermální energie

Geotermální energie je energie, která je uložena těsně pod zemskou kůrou.

Přestože tento proces výroby energie zahrnuje vrty, které je třeba pečlivě sledovat, po dosažení zdroje se jedná o zdroj zelené energie.

Jen energie uložená pod Spojenými státy je dost na to, aby se z ní vyrobilo desetkrát více elektřiny než z uhlí. Když se nad tím zamyslíte, je to ohromující, a jak vidíme, je to jen otázka vývoje nejlepších způsobů využití této energie.

Jak lze využít zelenou energii?

Nyní, když jsme zodpověděli úvodní otázku „co je zelená energie?“, podívejme se, jak ji lze využít.

S dalším rozvojem a investicemi a s tím, jak se fosilní paliva stávají vzácnějšími a dražšími, zelená energie nakonec postupně nahradí fosilní paliva. I když to v současné době není možné, co můžeme do té doby udělat, je kombinovat více zelených zdrojů energie, abychom uspokojili naše potřeby.

Když na to přijde, nezaznamenáte žádný rozdíl, když jste při používání domácích spotřebičů. Pokud zapnete pračku, bude fungovat stejně, ať už používáte elektřinu z národní sítě, nebo například solární energii, která doplňuje tradiční zdroje energie ve vaší domácnosti.

Ještě lepší je, že nákupem zelené energie podporujete projekty obnovitelných zdrojů energie a investice do technologií, které napomáhají jejich rozvoji.

Zde je několik způsobů, jak zelená energie může být využita v praxi:

Vytápění a chlazení v budovách

Zelená energie se stále častěji používá jako řešení pro vytápění a chlazení domácností a podniků.

Mezi používané metody patří solární ohřívače vody, kotle na biomasu a geotermální vytápění, stejně jako chladicí systémy poháněné obnovitelnými zdroji.

Průmyslové procesy

Obnovitelné teplo se využívá také pro některé průmyslové procesy. Teplo se vyrábí z biomasy nebo elektřiny z obnovitelných zdrojů.

V posledních letech se totiž cementářský, železářský, ocelářský a chemický průmysl obrací k vodíku jako k dodavateli obnovitelné energie.

Doprava

V posledních několika letech využívá udržitelná biopaliva a obnovitelnou elektřinu více průmyslových odvětví, včetně automobilového průmyslu.

Různé druhy dopravy zkoumají a experimentují s elektrickými modely. Všichni jsme slyšeli a viděli příklady elektromobilů., a nyní se letecký a stavební průmysl s nadšením pouští do elektrifikace a zkoumá možnosti ekologizace.

Jaká je role zelené energie v budoucnosti?

Vzhledem k mnoha socioekonomickým pobídkám a přínosům pro životní prostředí má smysl, aby se zelená energie v nadcházejících letech dostala do popředí zájmu.

Vzhledem k tomu, že většina předních zemí usiluje o nulové emise uhlíku, je jediným skutečným způsobem, jak toho dosáhnout, vytvoření energie s nulovou uhlíkovou stopou – tedy zelené, čisté a obnovitelné energie.

V současné době se zelená energie dostává do vašeho domova jako doplněk ke konvenční energii dodávané z národní sítě, ale s rozvojem technologií a úbytkem fosilních paliv budeme na zelenou energii spoléhat stále více.

Přesto, když si nyní koupíte zelenou energii, pomáháte financovat projekty obnovitelných zdrojů energie, které v konečném důsledku chrání životní prostředí.

Z investic do zelené energie bude mít prospěch nejen planeta. Přechod na zelenou energii povede k vytváření pracovních míst, zejména s pokračujícím vývojem a výstavbou dalších zařízení. Ve skutečnosti, V roce 2021 bylo celosvětově vytvořeno 12,7 milionu pracovních míst. díky odvětví obnovitelných zdrojů energie a tato statistika se bude jen zvyšovat.

Všichni jsme obeznámeni s rostoucími životními náklady a rostoucí náklady na energie. Zelená energie může přispět ke stabilizaci cen energie, protože se často získává z místních zdrojů. Toto místní zaměření znamená, že ceny energie nejsou vydány na milost a nemilost geopolitickým krizím, narušením dodavatelského řetězce, změnám klimatu souvisejícím s počasím ve vzdálených regionech nebo rozmarům mezinárodních vlád.

Vzhledem k tomu, že zelená energie je levným řešením globálních energetických potřeb, znamená to také, že investice do ní přispějí ke spravedlivějšímu a udržitelnějšímu světu s rovnoměrněji rozděleným přístupem k energii, a to i v rozvojových zemích.

 

solarni panely

Co je zelená energie a jak ji lze využít?

Definice zelené energie

Zelená energie je druh energie, který je obnovitelný, ekologicky šetrný a nevyčerpává přírodní zdroje. Jedná se o energii, která je získávána z obnovitelných zdrojů jako jsou sluneční radiace, vítr, voda, biomasa a geotermální energie.

Způsoby využití zelené energie

Zelenou energii lze využít na různé způsoby, které pomáhají snižovat negativní dopady na životní prostředí:

  • Sluneční energie: Sluneční energie je využívána na výrobu elektrické energie pomocí solárních panelů, slunečních elektráren a solárních tepelných systémů.
  • Větrná energie: Větrná energie je využívána na pohon větrných elektráren, které přeměňují energii větru na elektrickou energii.
  • Vodní energie: Vodní energie je využívána na výrobu elektrické energie pomocí vodních elektráren, přílivových elektráren a vodních turbín.
  • Biomasa: Biomasa je využívána na výrobu energie pomocí spalování nebo fermentace organických materiálů, jako jsou rostlinné zbytky, dřevo nebo biologicky rozložitelné odpady.
  • Geotermální energie: Geotermální energie je využívána na vytápění a výrobu elektrické energie pomocí tepla zemského jádra.

ZDARMA – cenová nabídka na fotovoltaiku

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – solární panely

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *