Může vzduchové tepelné čerpadlo vytápět celý dům?

Může vzduchové tepelné čerpadlo vytápět celý dům?

Vzduchové tepelné čerpadlo je moderní a účinný způsob vytápění domu. Toto zařízení dokáže využít energii z okolního vzduchu a přeměnit ji na teplo, které poté distribuuje do vnitřních prostorů.

Pokud je správně navrženo a dimenzováno, vzduchové tepelné čerpadlo může vytápět celý dům. Jeho výkon je schopen zvládnout i chladné zimní dny a udržet příjemnou teplotu uvnitř budovy.

Jednou z výhod vzduchového tepelného čerpadla je jeho schopnost poskytovat nejen vytápění, ale také chlazení v letních měsících. Tím se stává víceúčelovým zařízením pro celoroční komfort v domě.

Při instalaci vzduchového tepelného čerpadla je důležité zvolit správné umístění venkovní jednotky, která odebírá teplo z okolního vzduchu. Ta by měla být umístěna na vhodném a dostatečně větraném místě, například na zahradě.

Ke správnému vytápění celého domu je také nezbytné mít vhodně dimenzovaný radiátorový systém, který dokáže rovnoměrně rozvodit teplo do jednotlivých místností. Jinou možností je použití podlahového vytápění, které poskytuje příjemný tepelný komfort.

Vzduchové tepelné čerpadlo je tedy skvělou volbou pro efektivní vytápění celého domu a zajištění pohodlného prostředí v různých ročních obdobích.

Rychlá cenová nabídka na čerpadlo

Tepelná čerpadla se zdrojem tepla ze vzduchu mohou být energeticky účinnější alternativou ke konvenčním topným systémům v domácnostech a osvědčila se jako spolehlivý způsob vytápění domu.

Systémy vytápění pomocí tepelných čerpadel se zdrojem vzduchu fungují poněkud odlišně od tradičních topných systémů, protože odebírají a uvolňují teplo pomaleji a při nižších teplotách.

To znamená, že topné systémy s tepelným čerpadlem mohou potřebovat delší dobu provozu, aby dosáhly stejného požadovaného topného efektu, a tepelná čerpadla vzduch-voda by měla být spojena se zařízeními s velkou plochou, jako je podlahové vytápění a větší moderní radiátory, aby se toto teplo účinně uvolňovalo po celém domě.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda může vytápět celý dům, pokud je venkovní jednotka vhodně dimenzována a v interiéru je instalován dostatečný topný systém. Velikost tepelného čerpadla potřebného k vytápění domu může být určena několika faktory, včetně toho, jak je nemovitost velká.

Naše vzduchové tepelné čerpadlo zajišťuje vytápění i ohřev teplé vody do celého našeho domu.

Bylo instalováno při stavbě domu, takže jak výše uvedená vnější jednotka tepelného čerpadla, tak vnitřní zařízení byly dimenzovány přiměřeně velikosti domu.

V tomto článku se podrobněji věnujeme tomu, jak může naše tepelné čerpadlo vytápět celý dům, podrobně rozebereme, jak tepelná čerpadla na bázi vzduchu fungují, jak je důležité vybrat správnou velikost tepelného čerpadla a jaké faktory mohou určovat jejich velikost.

Výběr vzduchového tepelného čerpadla, které bude vytápět celý dům

Je možné mít systém vzduchového tepelného čerpadla, který slouží pro celý dům..

Instalace tepelných čerpadel se zdrojem vzduchu obvykle zajišťují potřebné vytápění, chlazení a/nebo ohřev vody pro celou domácnost a mohou zcela nahradit stávající systémy.

Obecně platí, že velikost domu určuje velikost vzduchového tepelného čerpadla. potřebné k jeho vytápění.

Na větší dům, tím větší čerpadlo se zdrojem vzduchu které bude třeba nainstalovat. Je však také důležité, aby systém tepelného čerpadla zůstal energeticky účinný tím, že se zajistí, aby byl nebyl předimenzován, stejně jako nejsou poddimenzované.

Existuje několik pravidel a pokynů, které mohou pomoci určit ideální a energeticky nejúčinnější čerpadlo. Například pokud dům o rozloze 100 metrů čtverečních (1 076,4 čtverečních stop) může vyžadovat 6kW tepelné čerpadlo se zdrojem tepla ze vzduchu, dům o rozloze 200 metrů čtverečních (2 153 čtverečních stop) může k vytápění celého domu potřebovat až 12kW tepelné čerpadlo.

Proč je nutné použít tepelné čerpadlo správné velikosti

Velikost a výkon tepelného čerpadla může rozhodnout o tom, zda bude schopno vytápět celý dům.

Pokud je vzduchové tepelné čerpadlo dimenzováno na příliš malou velikost, může mít problém udržet krok s poptávkou po vytápění (a případně i po teplé vodě) a být méně energeticky účinný, protože pracuje přesčas.

Kvůli delší době provozu se mohou také zvýšit náklady na opravy a údržbu.

Na druhou stranu, pokud je tepelné čerpadlo dimenzováno příliš big, může být dražší a energeticky náročnější, což také snižuje jeho účinnost.

Z těchto důvodů je vždy nejlepší instalovat tepelné čerpadlo správné velikosti pro danou velikost domu.

Instalační firma bude schopna navrhnout systém pro váš dům a konkrétní požadavky, kde může být vytápěn celý dům a je použita správná velikost venkovní jednotky tepelného čerpadla.

Dokáže tedy pokrýt naši poptávku po vytápění a teplé užitkové vodě, když je potřeba, a je energeticky účinnější, když je poptávka nižší.

Jak zjistit, jakou velikost tepelného čerpadla se zdrojem vzduchu potřebujete?

V oboru vzduchotechniky a klimatizace existují dvě oblíbené metody, které odborníci používají k určení velikosti tepelných čerpadel.

Manuální metoda dimenzování J

Manuální J je standardní a nejoblíbenější metodou dimenzování tepelných čerpadel, kterou vyvinula organizace Air Conditioning Contractors of America. K určení ideální velikosti tepelného čerpadla pro daný dům používá osm parametrů.

Tyto parametry jsou:

  • Vaše místní klima a počet dní, kdy potřebujete vytápění a chlazení během roku. Pokud žijete v chladnějším podnebí, budete pravděpodobně potřebovat vyšší topný výkon.
  • Stránka celkové uspořádání vašeho domova, včetně tvaru a plocha čtvereční.
  • . počet oken a kde jsou nainstalována.
  • Váš dům filtrace vzduchu směr a účinek.
  • Na kvalita izolace ve vašem domě.
  • Na počet osob žijících ve vaší domácnosti.
  • Na teplotní preference obyvatel vašeho domova.
  • Stránka počet spotřebičů vyrábějících teplo ve vaší domácnosti, včetně praček, sporáků apod.

Těchto osm faktorů je složitějších, než se zdá, takže je třeba vždy nejlépe spolupracovat s instalatérem, který určí ideální velikost vašeho tepelného čerpadla, ať už pomocí metody Manual J, nebo ne.

Metoda dimenzování podle čtverečních stop

Tato metoda může být méně komplikovaná než metoda Manuál J a je užitečnější pro neodborníky. Jak název napovídá, používá se při ní čtverečních stop vašeho domu abyste si mohli vybrat správnou velikost tepelného čerpadla.

Následuje shrnutí pokynů pro metodu čtverečních stop:

  • 500 čtverečních stop (46,45 metrů čtverečních) vašeho domu vyžaduje výkon 1 tuny (12 000 BTU).
  • 1000 čtverečních stop (93 metrů čtverečních) vyžaduje 2 tuny (24 000 BTU).
  • 1500 čtverečních stop (139,35 metrů čtverečních) vyžaduje 3 tuny (36 000 BTU).
  • 2000 čtverečních stop (185,8 metrů čtverečních) vyžaduje 4 tuny (48 000 BTU).
  • 2500 čtverečních stop (232,3 čtverečních metrů) vyžaduje 5 tun (60 000 BTU).
  • 3000 čtverečních stop (278,7 metrů čtverečních) vyžaduje 6 tun (72 000 BTU).

Jakmile znáte metry čtvereční svého domu, můžete se poohlédnout po vzduchovém tepelném čerpadle s odpovídajícím výkonem. Přesto se však můžete poradit s odborníkem, abyste se vyhnuli výběru špatného tepelného čerpadla.

Naše tepelné čerpadlo se zdrojem vzduchu je 11,2 kW (38 000 BTU) maximální jmenovitý topný výkon spotřebiče, který je správně dimenzován pro vytápění i ohřev vody pro celý dům.

Výkon a velikost našeho tepelného čerpadla vycházela z faktorů, jako je klima, ve kterém žijeme (mírné klima ve Velké Británii), podlahová plocha, počet obyvatel a další.

Další faktory, které je třeba vzít v úvahu při výběru tepelného čerpadla se zdrojem vzduchu

Když hledáte správnou velikost tepelného čerpadla se zdrojem vzduchu pro vytápění celého domu, je důležité pochopit, jak funguje.

Jak funguje tepelné čerpadlo se zdrojem tepla ze vzduchu a proč je vhodné pro váš dům?

Vzduchové tepelné čerpadlo absorbuje teplo z chladnějšího prostředí a přenáší ho do vašeho domu, kde zvyšuje teplotu. Fungují podobně jako chladničky, ale obráceně.

Toto teplo pohlcené z venkovního vzduchu pak může být využito pro vytápění radiátorů a podlahových topných systémů. Můžete je také použít k zajištění teplé vody nebo vzduchových konvektorů v domácnosti.

Systém vzduchového tepelného čerpadla se obvykle skládá z kompresoru a topné spirály.

Chladivo proudící tepelným čerpadlem absorbuje tepelnou energii venkovního vzduchu a nízký bod varu znamená, že se může přeměnit na plyn. Kompresor dále zvyšuje tlak, a tím i teplotu; což umožňuje tepelnému čerpadlu získat ze vzduchu co největší množství tepla.

Teplo je odváděno do vnitřních prostor, kde se používá buď k ohřevu vody, ohřevu vzduchu, nebo k ohřevu teplé vody. Chladivo se při ztrátě tepla vrací zpět do kapalného stavu, kdy klesá jeho tlak a teplota, a prochází expanzním ventilem, načež se cyklus opakuje.

Další informace naleznete v našich článcích o hlavních částech systému vzduchového tepelného čerpadla a o tom, jak vzduchové tepelné čerpadlo funguje.

Při nákupu nového tepelného čerpadla je třeba zvážit ještě několik dalších věcí, jakmile určíte ideální velikost. Zde je několik dalších věcí, na které byste si měli dát pozor:

  • Hodnocení energetické účinnosti: Mezi nejdůležitější údaje, které je třeba zkontrolovat, patří SEER a HSPF. Měli byste se zaměřit na vyšší hodnocení, abyste dosáhli vyšší účinnosti.

Účinnost našeho tepelného čerpadla udává např. Koeficient výkonu (COP). Vyšší hodnota COP nebo jakákoli jiná hodnota může znamenat, že ze spotřebované elektřiny se vyrobí více tepla.

Vzduchové tepelné čerpadlo, které má správně dimenzované pro vytápění domu dané velikosti může být efektivnější provoz na horní hranici těchto hodnot účinnosti.

Další informace naleznete v našich článcích o COP vzduchových tepelných čerpadel a účinnosti vzduchových tepelných čerpadel.

  • Typ motoru dmychadla: Existují různé typy motorů dmychadel, včetně pevných otáček, více otáček a proměnných otáček. Typ dmychadla může mít vliv i na účinnost tepelného čerpadla.

Může vzduchové tepelné čerpadlo vytápět celý dům?

Vzduchové tepelné čerpadlo může vytápět celý dům. Musí však být správně dimenzováno mimo jiné na základě velikosti domu, klimatu a poptávky.

Větší nemovitosti budou obvykle vyžadovat vzduchová tepelná čerpadla větších rozměrů s větším topným výkonem.

V mnoha případech je nejlepší požádat o pomoc instalatéra, aby vybral správnou velikost a typ (vzduch-vzduch nebo vzduch-voda) tepelného čerpadla, které dokáže vytápět celý váš dům. Předběžné hledání však můžete zahájit sami, abyste získali představu o tom, co byste mohli potřebovat a kolik to bude stát.

tepelné čerpadlo

Může vzduchové tepelné čerpadlo vytápět celý dům?

Ano, vzduchové tepelné čerpadlo je schopné vytápět celý dům. Množství tepelné energie, které je schopno vyrobit, závisí na velikosti tepelného čerpadla a efektivitě jeho fungování. Je důležité, aby tepelné čerpadlo odpovídalo velikosti a izolaci domu, aby bylo schopno dosáhnout požadované teploty v celém domě.

Zdrojové tepelné čerpadlo

Zdrojové tepelné čerpadlo je klíčovou součástí vzduchového tepelného čerpadla. Zajišťuje odebírání tepla z okolního vzduchu a jeho přeměnu na tepelnou energii, kterou lze použít k vytápění celého domu. Zdrojové tepelné čerpadlo musí být umístěno na vhodném místě mimo dům, kde je dostatek vzduchu a minimální překážky pro vstup a výstup vzduchu.

Rychlá cenová nabídka na čerpadlo

Podívejte se, jak funguje tepelné čerpadlo.

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – tepelná čerpadla

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *