COP tepelného čerpadla se zdrojem vzduchu (vysvětlení) – zdroj tepelného čerpadla




COP tepelného čerpadla se zdrojem vzduchu

Co je COP tepelného čerpadla se zdrojem vzduchu?

Tepelné čerpadlo se zdrojem vzduchu je zařízení, které využívá energii obsaženou ve vzduchu k vyhřívání nebo chlazení budov. CoP (coeficient of performance) je poměr mezi dodanou elektrickou energií a získanou tepelnou energií. CoP tepelného čerpadla se zdrojem vzduchu udává, jak efektivně čerpadlo přeměňuje energii vzduchu na teplo pro vytápění.


Rychlá cenová nabídka na čerpadlo

Koeficient výkonu (COP) je důležitým faktorem při určování účinnosti vzduchového tepelného čerpadla.

Pomocí COP lze vysvětlit, jak bude tepelné čerpadlo se zdrojem tepla ze vzduchu fungovat při různých teplotách venkovního vzduchu, přičemž venkovní teplota je jedním z hlavních faktorů, které mohou ovlivnit účinnost tepelného čerpadla.

Koeficient účinnosti (COP) je poměr tepelného výkonu vyrobeného vzduchovým čerpadlem ve vztahu ke spotřebované elektrické energii. Čím vyšší je COP, tím je tepelné čerpadlo účinnější, přičemž typický COP se může pohybovat mezi 2 a 4.

Naše vlastní tepelné čerpadlo se zdrojem tepla ze vzduchu může v nejideálnějších podmínkách dosáhnout COP vyššího než 4, ale v méně ideálních podmínkách, kdy jsou venkovní teploty nižší, může být COP nižší, protože k výrobě stejné úrovně tepla v interiéru je zapotřebí větší příkon elektrické energie.

Vzduchové tepelné čerpadlo
COP našeho tepelného čerpadla se liší v závislosti na venkovních teplotách, ale v nejideálnějších podmínkách může dosáhnout více než 4.

V tomto článku se budeme více zabývat COP na příkladu našeho tepelného čerpadla, jakými faktory může být COP tepelného čerpadla v daném okamžiku ovlivněn a jak maximalizovat COP tepelného čerpadla.

Vysvětlení tepelných čerpadel se zdrojem tepla vzduch

Než si vysvětlíme, co je to koeficient výkonu, stojí za to podat stručné vysvětlení o tepelných čerpadlech se zdrojem tepla ze vzduchu a jejich fungování, aby se COP dostal do určitého kontextu.

Tepelné čerpadlo se zdrojem tepla ze vzduchu (ASHP) je tepelné čerpadlo se zdrojem tepla ze vzduchu. elektrický spotřebič že sedí venku a slouží k odebírání tepla z venkovního vzduchu pro použití v interiéru pro vytápěnía pro teplé vody pro domácnost v případě potřeby.

ASHP je poháněno pouze elektřinou a naše tepelné čerpadlo odebírá elektrickou energii z vnitřku našeho domu.

Vzduchové tepelné čerpadlo
Vzduchové tepelné čerpadlo využívá k výrobě tepla elektrickou energii. Pokud se k výrobě stejného množství tepla spotřebuje více elektřiny, sníží se COP.

Tepelné čerpadlo využívá ventilátory k prohánění vzduchu přes řadu cívky ve kterém chladivo proudí. Chladivo zachycuje teplo ze vzduchu, než projde chladicím zařízením. Kompresor který zvyšuje tlak a tím i teplotu, což umožňuje tepelnému čerpadlu maximalizovat tepelné zisky pro použití v interiéru.

Teplo se do vnitřních prostor dodává potrubím do vnitřního topného systému.

Vzduchové tepelné čerpadlo za
Teplo dodávané potrubím do interiéru za naším ASHP

Způsob, jakým je teplo dodáváno dovnitř domu, může záviset na typu použitého systému tepelného čerpadla (vzduch-vzduch nebo vzduch-voda).

U systému tepelného čerpadla vzduch-voda (jako je náš systém) se použije systém ústředního vytápění na bázi vody s topnými zařízeními, jako jsou radiátory a podlahové vytápění.

Deska tepelného čerpadla vzduch-voda
Naše tepelné čerpadlo je typu vzduch-voda, které dodává teplo do systému ústředního vytápění.

U systémů tepelných čerpadel vzduch-vzduch se k ohřevu vzduchu přímo v domě používá jedna nebo více vzduchotechnických jednotek.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda je také schopno v kombinaci se zásobníkem teplé vody zajišťovat přípravu teplé vody pro domácnost.

Další informace naleznete v našich dalších článcích Vysvětlení tepelných čerpadel vzduch-voda, Jak funguje tepelné čerpadlo vzduch-voda a Vysvětlení částí tepelného čerpadla vzduch-voda.

Co je to COP a proč je pro tepelná čerpadla důležitý?

Koeficient účinnosti (COP) poskytuje informace o účinnosti tepelného čerpadla. COP se určuje podle toho, kolik tepla dokáže vzduchové tepelné čerpadlo vyrobit na každou jednotku energie, kterou spotřebuje.

Například tepelné čerpadlo se zdrojem tepla vzduchového typu s COP COP tři může generovat tři jednotky tepla na každý jednu jednotku elektrické energie spotřebuje. Čím vyšší je COP, tím efektivněji může tepelné čerpadlo pracovat.

Účinnost je u vzduchových tepelných čerpadel důležitým faktorem, protože pracují na základě toho, že jsou co nejúčinnější maximalizovat množství tepla dodávaného z použité elektřiny, a tím přispět k co nejnižším provozním nákladům.

Plynové a olejové kotle/topidla mohou být v mnoha domácnostech samozřejmostí, ale účinnost vzduchových tepelných čerpadel a možnost snížení provozních nákladů je jednou z výhod ASHP, která pomáhá při jejich zavádění do domácností.

Plynový kotel/topení může mít účinnost nižší než 100 %, zatímco tepelné čerpadlo se zdrojem tepla ze vzduchu se může obvykle pochlubit účinností vyšší než 300 % (COP vyšší než 3).

Tepelné čerpadlo se zdrojem tepla ze vzduchu
Účinnost vzduchových tepelných čerpadel je jednou z jejich hlavních výhod.

Jak se vypočítává COP tepelného čerpadla vzduchového zdroje?

COP pro vzduchové tepelné čerpadlo se vypočítá vydělením tepelného výkonu tepelného čerpadla příkonem.

COP = tepelný výkon / příkon energie

Pokud má tepelné čerpadlo např. tepelný výkon dvanáct kilowattůa elektrický příkon čtyři kilowatty, je COP by byly tři.

Tepelné čerpadlo se zdrojem tepla ze vzduchu v závislosti na teplotě

Jedním z hlavních vlivů na koeficient účinnosti tepelného čerpadla se zdrojem tepla ze vzduchu v daném okamžiku může být teplota. teplota venkovního vzduchu.

Na obrázku níže je jako příklad uveden COP pro naše vlastní tepelné čerpadlo se zdrojem tepla ze vzduchu při dvou různých teplotách venkovního vzduchu: 2°C a 7°C.

Deska tepelného čerpadla se zdrojem tepla ze vzduchu
COP pro naše tepelné čerpadlo při dvou různých teplotách vzduchu

Při venkovní teplotě vzduchu 2 °C může naše tepelné čerpadlo pracovat s COP 3,3, zatímco při venkovní teplotě 7 °C může náš ASHP pracovat s COP 4,4.

Důvodem tohoto rozdílu v COP jsou následující faktory rozdíl teplot mezi venkovním a vnitřním prostředím..

Při nižších venkovních teplotách bude tepelné čerpadlo vyžadovat větší elektrický příkon k výrobě stejnou úroveň výstupního tepla protože rozdíl teplot je větší.

Například u našeho tepelného čerpadla s topným výkonem 11,2 kW se příkon zvýší z 2,51 kW na 3,35 kW, pokud je teplota venkovního vzduchu 2 °C místo 7 °C.

Příkon potřebný při různých teplotách vzduchu

Protože COP je poměr mezi tepelným výkonem a elektrickým příkonem, snižuje se COP našeho tepelného čerpadla ze 4,47 při 7 °C na 3,34 při nižší venkovní teplotě 2 °C.

Jak je COP ovlivněno teplotou vzduchu a požadavky na příkon?

Jedná se pouze o dva scénáře uvedené v příručce k našemu vzduchovému tepelnému čerpadlu Mitsubishi Electric, přičemž COP se bude lišit mezi těmito dvěma teplotami vzduchu i mimo ně.

COP se bude lišit také podle výrobce a modelu ASHP, ale výše uvedený příklad ukazuje, jak se COP může měnit při různých venkovních teplotách.

Jak maximalizovat COP vzduchového tepelného čerpadla

Ačkoli je COP stanoven výrobcem a modelem tepelného čerpadla se zdrojem tepla ze vzduchu prostřednictvím jeho konstrukce v oblasti účinnosti, existuje několik věcí, které lze udělat, aby se zajistilo, že tepelné čerpadlo pracuje co nejefektivněji (kde lze dosáhnout nejvyššího potenciálního COP).

  • Izolujte svůj dům. Co největší izolace domu může pomoci udržet teplo uvnitř co nejdéle, a tím snížit nároky na tepelné čerpadlo, aby zajistilo požadovanou vnitřní teplotu, a spotřebovat méně energie.
  • Používejte programovatelný termostat. Programovatelný termostat může také pomoci zlepšit COP vzduchového tepelného čerpadla. Pomocí termostatu lze nastavit časy a teploty vytápění tak, aby tepelné čerpadlo nemuselo pracovat tak intenzivně, aby uspokojilo vysoké požadavky uživatelů, například když jste mimo domov nebo spíte.
Ovládací panel ohřívače vody s tepelným čerpadlem vzduchového zdroje
Hlavní ovládací panel pro náš systém tepelného čerpadla se zdrojem vzduchu.
  • Nechávejte své tepelné čerpadlo pravidelně servisovat. Je důležité, aby vaše tepelné čerpadlo se zdrojem tepla na bázi vzduchu servisoval kvalifikovaný technik, obvykle alespoň jednou ročně. Tím zajistíte, že bude pracovat s maximální účinností a nebude spotřebovávat více energie, než je nutné.
  • Účinnější topný systém. Vnitřní topné zařízení může být stejně důležité jako tepelné čerpadlo, pokud jde o účinnost a COP. Jelikož systémy ASHP pracují při nižších teplotách vytápění než jiné topné systémy, je kladen větší důraz na vnitřní topný aparát, aby se teplo uvolňovalo co nejefektivněji. U tepelných čerpadel vzduch-voda může ke zlepšení celkové účinnosti přispět použití zařízení s velkou plochou, jako je podlahové vytápění a moderní radiátory.
Radiátor tepelného čerpadla vzduch-voda
Použití účinného vnitřního topného systému může pomoci maximalizovat COP u tepelného čerpadla se zdrojem tepla ze vzduchu.

Výběr tepelného čerpadla s vyšší účinností může v konečném důsledku pomoci maximalizovat COP prostřednictvím minimalizace provozních nákladů, ale účinnější jednotky tepelných čerpadel mohou vyžadovat vyšší cenu. Počáteční náklady by musel instalatér porovnat s náklady na elektrický provoz, aby zjistil, jak nákladově efektivní by určité tepelné čerpadlo bylo.

Výhody maximalizace COP vzduchového tepelného čerpadla

Zlepšení COP vašeho tepelného čerpadla se zdrojem tepla ze vzduchu může přinést i další výhody, jako jsou:

Nižší účty za energii

Maximalizace COP u vzduchového tepelného čerpadla znamená snížení elektrického příkonu, což zase může snížit provozní náklady minimalizací spotřeby elektřiny.

Protože se však venkovní teploty v průběhu roku mění, účty za energii je budou následovat.

Méně emisí skleníkových plynů

Použití menšího množství elektřiny k napájení tepelného čerpadla může znamenat méně emisí v závislosti na tom, kde a jak byla elektřina vyrobena.

Další informace

Vysvětlení účinnosti tepelného čerpadla na bázi vzduchu

Požadavky na údržbu tepelného čerpadla se zdrojem tepla vzduch

Jak může tepelné čerpadlo se zdrojem tepla pracovat v zimě

Nejrychlejší cenová nabídka bez závazků

tepelné čerpadlo





FAQs COP tepelného čerpadla se zdrojem vzduchu

Co je to COP tepelného čerpadla se zdrojem vzduchu?

COP (Coefficient of Performance) tepelného čerpadla se zdrojem vzduchu je poměr mezi dodanou tepelnou energií a spotřebovanou elektrickou energií, kterou čerpadlo potřebuje k provozu. Čím vyšší je hodnota COP, tím efektivněji pracuje tepelné čerpadlo a tím menší je energetická náročnost jeho provozu.

Jaký je vliv zdroje tepelného čerpadla na hodnotu COP?

Zdroj tepelného čerpadla má významný vliv na hodnotu COP, protože z něj čerpadlo odebírá teplo, které následně přenáší do vyhřívaného prostoru. Čerpadla se zdrojem vzduchu mají obvykle nižší COP hodnotu než čerpadla se zdroji jako je země, voda nebo půda, jelikož vzduch obvykle obsahuje méně tepelné energie než tyto jiné zdroje.


Rychlá cenová nabídka na čerpadlo

Podívejte se, jak funguje tepelné čerpadlo.

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu.

Kategorie – tepelná čerpadla

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *